لوله کشی کلکتوری مزایا و معایب آن

لوله کشی کلکتوری چیست؟

یکی از روش های نوین لوله کشی آب گرم و سرد در داخل ساختمان از روش لوله کشی کلکتوری انجام می دهند. این روش باعث می شود تا آب به صورت یک نواخت و مساوی در همه جای ساختمان به صورت یکسان تقسیم شود و به عنوان مرکز کنترل عملیات آب در ساختمان عمل کنید.

در روش لوله کشی کلکتوری هرگاه خواستید قسمتی از لوله را تعمیر کنید نیازی نیست که کل سیستم آب را قطع کنید. بدون قطع آب می توانید کار خود را انجام دهید. البته امکان گرفتن انشعاب هم در این سیستم وجود دارد و راحت تر است.

کلکتور چیست؟

کلکتور وسیله ای میله ای و لوله ای شکل است که در زیر آن تعدادی خروجی وجود دارد تا با اتصال شیرهای مخصوص لوله کشی کلکتوری به این راه یا خروجی های آب به مسیر های متفاوت تقسیم بندی و ارسال می شود.

لوله کشی کلکتوری

روش نصب کلکتور:

کلکتورها در یک جعبه ای نصب می کنند که به آن جعبه کلکتوری می گویند. این جعبه ها دارای دو پایه در پایین و دو پایه در بالا هستند که هر کدام با یک بست مخصوص کلکتور را نگه می دارند.

در نصب جعبه کلکتوری باید به یاد داشت که مکان نصب نباید زیاد تاریک ، نم دار و سست باشد. البته قابل ذکر است که در زیر اتصالات گاز و برق هم نباید نصب شود. زیر جعبه کلکتور تا کف ساختمان بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر باید ارتفاع داشته باشد و جعبه باید کاملا به صورت تراز نصب شود.

برای تراز کردن جعبه کلکتور باید اول به وسیله آجر یا مصالح دیگر زیر کلکتور تنظیم شود. بعد از تراز شدن آن با استفاده از گچ و یا شن و سیمان جعبه را در جای خود محکم شود. البته بعضی از جعبه های کلکتور دارای پایه هستند و دیگر نیازی به مصالح و محکم کردن نیست.

جمع کردن کلکتور:

لوله کشی کلکتوری

کلکتور به تنهایی هیچ کارایی ندارد و باید اول محاسبه کنید که یک کلکتور با چه ضخامت و با چه میزان خروجی نیاز داید؟

کلکتور شما به چه میزان ورودی نیاز دارد ؟ و خروجی آب از هر انشعاب یا شاخه چقدر است؟ و نکته آخر این است که آیا در ساختمان لوله کشی گرمایشی هم وجود دارد یا خیر؟ این به دلیل گرفتن انشعاب یا شاخه اضافی از کلکتور برای ورودی آب گرمایشی می باشد.

ساده ترین راه برای مشخص کردن و انتخاب کلکتور نیاز به میزان انشعاب های مورد نیاز و قطر لوله مورد نظر برای لوله کشی می باشد.

اتصالات کلکتور:

لوله های ورودی آب اصلی و خروجی آب از کلکلتورها معمولا در ۲۵ تا ۳۰ انتخاتب می شود و بستگی به میزان شاخه ها و خروجی کلکتور و متراژ ساختمان این شیرها انتخاب می شوند. هر چه میزان خروجی کلکتور بیشتر باشد قطر لوله بالاتر باشد بهتر است یعنی ۳۲ باشد. اگر تعداد شاخه ها خروجی کمتر باشد انشعاب ۲۵ یا ۲۰ خوب است.

مثلا اگر کلکتور در ساختمان دارای ۱۰ یا ۱۲ انضعاب باشد بهتر است از زانویی ۳۲ و لوله ۳۲ استفاده کنیم تا باعث افت فشار نشود. اما اگر تعداد انشعاب و شاخ ها ۴ یا ۵ باشد. قطر لوله و زانویی باید بیشتر از ۲۵ نیاز نیست. برای کلکتور های ۶ خروجی هم بستگی به طول مسیر لوله کشی و نوع مصرفی که در خانه انجام می شود می توانید لوله ۳۲ و هم لوله ۲۵ انتخاب کنید.

انواع اتصالات لوله کشی کلکتوری:

شیرهای خروجی به کلکتور دارای دو نوع در بازار وجود دارند. شیرهایی که از نوع مهره ماسوره ای و یا پرسی از نوع اول هستند. این شیرها در مسیر اتصال لوله دو اورینگ و یک روکش پرسی دارند.

پس از این که سر لوله با دستگاه کالیبره لوله اصلاح شد. با مواد لیزکننده لوله در این شیرها با فشار وارد می شود . به روشی که تا انتها یعنی جایگاه سوراخی که بر روی پوشش فلزی مشخص شده لوله وارد می شود و بعد با دستگاه پرس این لوله پرس می شود.

لوله کشی کلکتوری

شیر لوله کشی کلکتوری مهره ماسوره ای:

اگر شیر یا والو از نوع اول باشد و نیاز به تعویض والو داشته باشد باید به طور کلی والو یا شیر تعویض شود چون پرس سر لوله امکان باز کردن آن را به شما نمی دهد و کار باز کردن آن بسیار دشوار است.

نوع دوم شیر یا والوها و یا کوپلی شناخته می شوند. این شیر ها هم در مسیر خود دو اورینگ یا واشر دارند با این تفاوت که یک واشر فلزی بر روی لوله قرار دارد تا در زمان اتصال لوله به والو این واشر فلزی پشت لوله و درون مهره قرار بگیرد و در محل مورد نظر سفت شود. این واشر باعث می شود که مهره رها نشود.

لوله کشی کلکتوری

شیر کلکتوری کوپلی:

برای اتصال لوله در روش دوم یعنی کوپلی بسیار دارای اهمیت است. باید خیلی مراقب باشید اول مهره و بعد واشر فلزی باید درون لوله قرار بگیرد و بعد لوله به محل اتصال لوله انجام شود تا واشر و مهره به هم وصل شوند.

مزایای استفاده از سیستم های لوله کشی کلکتوری:
  • • جدا کردن آب مصرفی سرد و گرم از یک دیگر
  • • فشار آب مناسب و متعادل در تمام نقطه از ساختمان
  • • قطع و یا وصل کردن آب در هر جایی از لوله که نیاز داشته باشیم.
  • • قطع یا وصل کردن یک مکان مثلا توالت یا دستشویی در مواقع ضروری بدون نیاز به قطع کل لوله کشی ساختمان.
  • • توزیع یک نواخت فشار آب

نکته:
قابل ذکر است که لوله کشی سیستم لوله کشی کلکتوری میزان مصرف لوله از نظر متراژ بیشتر از بقیه روش ها است. ولی با در نظر گرفتن سایز لوله مصرفی و اتصالات مورد نیاز و هزینه مصرفی متراژ لوله قابل توجیه است.

لوله کشی کلکتوری

بهترین حالت انشعاب گیری کلکتور:

۱- یک انشعاب سرد برای آب کولر در پشت بام
۲- یک انشعاب گرم و یک انشعاب سرد برای دوش حمام
۳- یک انشعاب گرم و یک انشعاب سرد برای توالت، شیر پرکن توالت ایرانی، روشویی و …
۴- یک انشعاب گرم و یک انشعاب سرد برای سینک آشپزخانه و احتمالا سینک دوم آشپرخانه
۵- یک انشعاب گرم و یک انشعاب سرد برای سایر مصرفی های آشپرخانه مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، یخچال و ….

در این مطلب در رابطه با روش لوله کشی کلکتوری در سیستم های لوله کشی ساختمان صحبت کردیم. اگر نظری درباره این مطلب دارید و احساس می کنید که مطلبی بیان نشده است. می توانید در بخش نظرات برای ما ارسال کنید.

Facebook
Twitter
LinkedIn

باعث دلگرمی ماست اگر نظرتان را در پایین همین صفحه بنویسید. سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده + هجده =